Oppussing av bolig

Velg alltid en håndverker som vet hva som skal gjøres

Dette er kanskje det viktigste rådet som jeg kan gi til de som ønsker å pusse opp huset sitt. I dag finnes det et utrolig utvalg produkter og verktøy som hjelper en med oppussingen. I de fleste situasjonen er faktisk ikke det vanskeligste å gjøre selve oppussingsjobben, men å ha kunnskap om hva som er det beste å gjøre.

Et konkret eksempel kan være å male et innendørs rom med furupanel. Veldig mange håndverkere uten kunnskap komme til å male to strøk med maling og deretter fakturere deg for at jobben i er gjort. Resultat av den dårlige jobben, vil kun først kunne sees om et par år når kvae fra kvister i panelet begynner å trenge igjennom malingen.

En god håndverker vil alltid gjøre et grundig forarbeid før en til slutt påfører det siste toppstrøket med maling. Forarbeidet vil bla. Bestå av rengjøring av veggene med mikrofiber, sparkling av hull og sprekker, påføring av kvistlakk eller panelgrunn for å hindre kvistgjennomslag, eventuell påføring av heftgrunn for å gi feste til malingen. Til slutt påføres toppstrøkene med maling for et perfekt og varig resultat som ikke senere vil bli ødelagt av kvistgjennomslag.

Rådet er:

Bruk alltid oppussingskjemaet fra Fibon.com hvor håndverkeren i forkant må beskrive detaljert hvordan han skal gjøre oppussingsarbeidet.

En egen oppussingstøvsuger

For bare noen år siden kostet en støvsuger betydelig mer enn det gjør i dag. Da var det ingen som brukte den til noe annet enn vanlig husrengjøring. Nå koster de billigste støvsugerne kun et par hundrelapper. Det er absolutt verdt pengene da en sparer masse tid ved å støvsuge sagspon, rusk og rask som ligger på gulvet før en legger parkett m.m. i stedet for å bruke en vanlig feiekost.

Hvordan fjerne maskeringstape

Maskeringstape brukes flittig til å tape over kanter og steder som ikke skal ha maling. Det som derimot ingen informerer om er at tapen bør fjernes innen 24 timer etter at den er satt på, ellers så vil maskeringstapen etterlate seg limrester på underlaget. Hvis maskeringstapen sitter på i flere uker, f.eks. På et vindu når en har malt vindusrammene, så kan det nesten være umulig å fjerne tapen.

Men heldigvis er det mulig å fjerne maskeringstape som har sittet for lenge. Spray på med Tec7 Cleaner Universalt avfettings-, rense- og fugeglattemiddel. Vent så i 5 minutter. Limet under tapen vil nå gå i oppløsning og en kan nå fjerne restene av maskeringstapen med en helt vanlig klut.

Valg av bøtte

Det må da være enkelt å velge en 10 liters bøtte, tenker du kanskje. Men det er faktisk en forskjell mellom bøttene som tilbys i butikkene. For å stive opp plasten har bøttene ofte en bulkete overflate. Noen bøtter har bulken på siden, andre har det som runde sirkler i bunnen.

Ikke velg den som har bulkene som runde sirkler i bunnen. Denne bøtten er vanskelig å rengjøre i etterkant og vil fort føre til at en må kjøpe en ny bøtte.

Mal vanskelig steder først før de store flatene males

Det er fristene å male de store flatene på plankene først på en panelvegg. Det bør en ikke gjøre. En må begynne male de vanskelige stedene som ligger nære listene både oppe og nede først med en malerkost. Når det er gjort kan en male resten av planken.

Hvor praktisk er en askestøvsuger

Svaret er veldig praktisk. Hvis du ofte fyrer opp i peisen, så er dette noe du bør gå til innkjøp av. I boken til Lars Mytting «Hel ved» hylles vedfyringen, men den nevner ikke at mange ofte lar være å fyre opp i peisen fordi det krever en del arbeid i etterkant for å fjerne asken. Med en askestøvsuger fjernes aske enkelt og sikkert, -noe som gjør at du garantert kommer til å bruke peisen mye mer enn du gjør i dag.

Den er heller ikke dyr. Den koster bare et par hundre kroner og de fleste byggvarekjedene selger slike støvsugere.

Velg matt og børstet parkett

Parkett kan være behandlet på mange måter . Den kan være oljet eller lakkert. For minst mulig vedlikehold i etterkant anbefales lakkert parkett. Men den bør være matt og samtidig børstet. Matt lakk fremhever den originale trefargen samt strukturen i parketten. Og børstet lakk gjør parketten lun og varm å gå på grunn av luftporene i overflaten. Siden det er lakk er den også tilnærmet vedlikeholdsfri og samtidig lett å holde ren ved gulvvask.

Velg glansgrad 30 på lister

Maling på lister skal være blankere enn vegger for at de skal fremstå mer markert. Ved å male de med en glansgrad på 30 vil de danne en fin "ramme" rundt eksempelvis et vindu. Vær nøye når du maler da ujevnheter synes lettere med en høy glansgrad.

Velg glansgrad 10 på vegg

Maling på vegger skal ha en glansgrad som er større enn den i tak, men samtidig mindre enn den på lister. Veggene må av og til rengjøres når det oppstår merker av en eller annen årsak. Det anbefales å velge glansgrad 10 i stue. På kjøkkenet med mye matos eller i gangen hvor skitne sko og klær kan gi møkkete vegger, kan glansgraden være høyere, men aldri over 20.

Retning på parkett

Som hovedregel skal parkett legges i lengderetningen i et rom. Dette gjelder først og fremst for avlange rom som gang eller stue. Men er rommet nesten kvadratisk bør parketten legges i samme retning som dagslyset treffer parketten. Om det kun er taklys i rommet, bør parketten legges i samme retning som en trer inn i rommet.

Vaske eller male et tak i et rom?

Det er veldig sjelden at en vasker tak innendørs. Dette pga. at taket kan få blanke flekker av vannet. Ofte er det nok å bruke en tørr mikrofiber klut for å fjerne støv og merker. Om dette ikke nytter, så må en dessverre male hele taket for å få det pent.

Bytte av dører

Mange er usikre på om det er nødvendig å bytte dørkarmen når en skal bytte dører innendørs. Svaret på dette er ja. Det er nærmest umulig å finne dører som passer til eksisterende karm uten at det blir glipper, at døra ikke går skikkelig igjen eller at den blir umulig å låse.

Massive eller formpressede dører

Formpressede dører er både lette og billige i innkjøp samtidig som de ser helt ok ut. Men vi mener det likevel er verdt den ekstra kostnaden å kjøpe massive dører. En merker kvalitetsforskjell når en åpner og lukker døra siden den veier mer. I tillegg demper den lyder betraktelig mye bedre enn formpressede dører.

Ikke lag dørterskel

Om det er mulig bør du faktisk unngå dørterskler når en bygger. Grunnen til dette er at vaske- og støvsugerroboter er i ferd med å bli vanlig i hjemmet. For bare et par tusenlapper på Elkjøp kan en kjøpe roboter som forenkler husrengjøringen betraktelig. Problemet er at disse robotene ikke klarer å flytte seg automatisk fra rom til rom hvis det er en dørterskel mellom rommene. Dette løses ved å unngå dørterskler i huset.

Hvordan rengjøre innendørs vegger og tak før maling

Hvis overflaten kun er støvete, så er det enklest å rengjøre med tørre engangs mikrofiberkluter.

Hvis overflaten har mer inngrodd skitt anbefales det å bruke en våt klut laget av mikrofiber. Fyll opp en bøtte med varmt vann som du regelmessig skylder kluten i. Ikke bruk såpe eller våte engangskluter da det vil etterlate seg såperester som malingen ikke fester seg på.

Grunnen til at det holder med varmt vann og mikrofiberklut er at mikrofiber består av hundretusenvis av små knivblad, - hver på størrelse på ca 1/1000 av et barberblad. Disse bladene kutter fett og annet smuss i små biter som fester seg kluten.

Billige og bra tørre engangs mikrofiberkluter i standard størrelse kan kjøpes hos Clas Ohlson.

Mikrofiberklut beregnet for våtvask av vegger anbefales kjøpt fra Jordan.

Hvordan finne stendere

Stendere er planker inne i veggen som går fra gulvet til taket. De er som hovedregel plassert med 60 cm avstand fra hverandre. Hvis en skal henge tunge ting på en vegg, er det best om en fester det i en stender. Problemet er å finne hvor i veggen den er plassert da den ikke er synlig.

Den beste måten å finne en stender på er å bruke en elektronisk stenderfinner. Når den finner en stender gir den fra seg en pipelyd samtidig som displayet viser hvor den befinner seg.

Anbefalt produkt er en stenderfinner av merket Cocraft fra Clas Ohlson.

Hvor lange skruer eller spikre er nødvendig

Som oftest er det best å bruke skruer i stedet for spikre når en skal feste noe. Hvis du velger skruer skal skruen være dobbelt så lang som det du fester. Den ene halvparten av skruen skal med andre ord inn i eksempelvis veggen eller gulvet.

Bruker du spiker skal enda mer inn i vegg eller gulv. Ca 2/3 av spikeren skal inn i vegg mens 1/3 skal inn i materialet som skal festes.

Hvordan feste et bilde eller en lampe på en mur- eller betongflate

Skal en feste noe i en mur- eller betongflate kan en ikke bruke spiker eller en vanlig skrue. En trenger da en plugg med skrue. Den mest vanlige størrelsen er en plugg med omkrets på 5mm som passer til en skrue med omkrets på 3,5mm. Det første en må gjøre er å lage et hull med et betongbor som har størrelse 5mm. Hullet må være litt dypere enn pluggen slik at ikke deler av pluggen stikker ut fra veggen. Sett boret i bormaskinen, fest så en tapebit et stykke inn på boret for å markere lengden som skal bores. Bor derretter hullet og sett så plastpluggen inn i hullet.

Når alt dette er gjort kan en skru inn en skrue som har omkretsen 3,5mm. Bildet eller lampen vil nå være festet godt.

Plugger med omkrets 5mm med tilhørende skruer kan kjøpes pakkevis fra Biltema.

Bør du tegne kjøkkenet før du pusser opp?

Kjøkkenet i tillegg til badet er det mest kompliserte i et hus å pusse opp. Både vann, avløp, strøm, kjøleskap, stekeovn, hyller og skap må passe sammen for at resultatet skal bli bra.

Det er derfor helt nødvendig å tegne kjøkkenet i forkant. Hvis du velger et kjøkken fra Ikea, så har de et meget bra designprogram for dette.

Og nytten av 3D tegninger før oppussingen starter ser en først etter at kjøkkenet står ferdig. Kjøkkenet ser nemlig eksakt likt slik du designet det forkant. Med andre ord så jo finere tegningen er, desto finere blir kjøkkenet i virkeligheten.

Størrelse panelovner

Panelovner finnes i mange wattstyrker og det er viktig å velge en ovn som er tilpasset romstørrelsen. Nedenfor vises en tabell som gjør valget enklere.

*400w = 5-7 kvm

*600w = 8-10 kvm

*800w = 11-13 kvm

*1000w = 14-16 kvm

*1200w = 17-20 kvm

*1500w = 21-25 kvm

*1800-2100w = 30 kvm

Glem ikke dette ved oppussing av bad

Badet er det mest kompliserte rommet å pusse opp i et hus. For å spare tid legges ofte nye flisvegger direkte over de gamle veggene. Dette vil samtidig skjule gamle rør og gi et pent resultat. Men jeg vil på det sterkeste fraråde dette. Problemet med å legge ny vegg utenpå den som er der fra før, er at badet krymper betraktelig i størrelse. Det som før var et stort men umoderne bad, kan fort virke nytt men samtidig veldig lite.

Det er derfor viktig å rive alle eksisterende vegger og lage veggene på nytt. Gamle rør legges også på nytt inne i veggen. Resultatet vil bli et stort og moderne bad.