Praktiske råd for bolig

Hvor får en de billigste lyspærene med lengst levetid

Jeg slutter aldri å forundre meg over hvor mange forskjellige lyspærer en faktisk trenger i et helt vanlig hus. Valg av lyspære dreier seg ikke lenger om å velge mellom 60W, 40W eller 25W. Nå må en ha 10W spot, 20 W spot, halogen, sparepærer, 12V lyspærer, LED pærer, lysrør i LED eller vanlig, ovnspære m.m.

Ofte tenker enn ikke over at den jevnlige utskiftingene av lyspærer faktisk koster en del. Jeg har derfor gått igjennom prisene i katalogene fra Clas Ohlson, Jula og Biltema og funnet ut hvilket firma som totalt sett er billigst på lyspærer. Og det er Biltema som kommer best ut.

Anbefalt sted å kjøpe lyspærer er Biltema.

Bytte av vindusviskere på bil

Å bytte vindusviskere er veldig enkelt og noe aboslutt alle klarer selv. Det er ingen grunn til å betale bilverkstedene hundrevis av kroner for jobben. For å finne vindusblad som passer, skriver en bare inn bilnummeret sitt på biltema.no. Husk at det er forskjellig lengde på venstre- og høyre blad. Prisene er også veldig lave i forhold til de som selges hos bilforretningene.

Anbefalt sted å kjøpe vindusviskere er Biltema.

Bør brannslukkingsapparatet være pulver eller skum

I hus er det anbefalt å ha et 6 liters brannslukkingsapparat. Mange har også et mindre tilleggsapparat i reserve. Men hvis en kun har ett brannslukkingsapparat er det mest fornuftige å velge et pulverapparat. Pulverapparatet kan brukes til å slukke brann i tre, tekstiler, plast, bensin, olje, gass samt brann i elektrisk utstyr.

Et skumapparat slukker ikke så godt brann i elektrisk utstyr. Så velg et pulverapparat i stedet.

Hvordan fordele lim jevnt utover

Når en limer noe sammen bør flatene være rene og tørre. Lim skal som hovedregel påføres på begge flater før de klemmes sammen. Hvis det er mulig bør en også legge press på flatene mens det tørker. Er flatene store kan f.eks. en tung bok brukes.

Tipset for å fordele limet jevnt utover er å bruke en fyrstikk til å stryke limet forsiktig på flatene.

Når lønner det seg å handle julegaver

Den siste fredagen i november kalles "Black Friday" og det er akkurat denne dagen det er best å handle julegaver. De fleste butikkene har salg med 20-40% rabatt. Nettbutikkene har også ofte gratis frakt i tillegg.

Ved å gjøre juleinnkjøpene denne dagen kan en spare tusenvis av kroner.

Når er det salg i løpet av et år?

Hvert eneste år er det salg på de samme tidspunktene som forrige år. Det skjer i slutten av sesongen for en varegruppe, og rabattene kan ofte være på mellom 50-80%. Grunnen til dette er at butikken taper mye på usolgte sesongvarer. Det koster å pakke bort varen, lagre varen nesten et helt år og igjen sette varen ut i butikken. I tillegg er ofte fjorårets vare dårligere enn årets modell. Det kan derfor være lønnsomt for butikken å selge deg varen til sterkt redusert pris enn å prøve å selge den til neste år.

Nedenfor har jeg satt opp en tabell som viser når på året det er salg på varegrupper som elektronikk, møbler, klær, sportsutstyr m.m.

Hvordan kjøpe billige sykler

De store sportskjedene har helt i starten av sesongen rett etter påske gode priser på et begrenset antall bra sykler. Men vær klar over at sykkelen selges uten nødvendig ekstrautstyr som støtte, skjermer, lås osv.

Det billigste ekstrautstyret til sykkel får du på Biltema. På Biltema koster en meget god lås 50,-. Skjermer koster i underkant av 100,- og sykkelhjelm ca 150,-. Det er ikke usannsynlig at du kan spare i underkant av tusen kroner ved å handle tilleggsutstyret på Biltema i stedet for i sportskjedene.

Anbefalt sted å kjøpe tilleggsutstyr til sykkel er Biltema.

Hvordan kjøpe billig sportsutstyr

De store sportskjedene har ofte tidlig i sesongene gode priser på sportsutstyr. Den første annonseringen for ski i starten av november har lave priser på skipakker, det samme gjelder for den første annonsen for sykler rett etter påske.

Husk at antallet av produktet er svært begrenset slik at du ofte må kjøpe varen senest dagen etter annonseringen.

Når det gjelder den spesielle handledagen Black Friday så kan enkelte av sportskjedene ha 25% rabatt på alle varer i butikken.

Sports- og elektronikkkjeder har aldri tilbud

Husk at sports- og elektronikkjedene aldri har tilbud, men at førstesiden på annonsebilaget viser noen produkter som butikkene har fått kjøpt inn billig og som dermed kan selges til en lav pris. Men vær klar over at butikken har veldig få produkter av annonsert vare inne, og i stedet ønsker å selge deg et annet og dyrere produkt i tillegg til diverse ekstrautstyr.

Hva er riktig lengde på ski og staver

En huskeregel for dette er å ta utgangspunkt i høyden på den som skal gå på skiene.

* Lengden på ski er ca HØYDE + 20cm

* Lengden på staver er ca HØYDE - 30cm

Eksempel:

Høyden på skiløper er 133cm.

Skiene må da være 133cm+20cm= ca 150cm

Stavene må da være 133cm-30cm=ca 100cm

Det anbefales også å øke ski- og stavstørrelsen med 10 og 10 cm. Dvs. At det neste innkjøpet i eksempelet over bør være ski med lengde 160cm og staver med lengde 110cm.

Preparering av korte langrennski

Langrennski som er kortere enn 160cm trenger ikke preparering og det er helt unødvendig å kjøpe denne tilleggstjenesten når en kjøper ski. På så korte ski er dette ikke avgjørende for glien. Det er mye viktigere å skrape av gammel skismøring med jevne mellomrom.

Hvordan få tak i billIge langrennstaver

Det er dessverre sjelden salg på langrennstaver i sportsbutikkene. Den eneste muligheten for å få tak i billige staver, er å eventuelt vente på salget etter påske når sesongen er over og det skal ryddes plass i butikken for sykkelsesongen.

Hvordan lage syltetøy av jordbær

Dessverre så bør en ikke lage syltetøy av jordbær i det hele tatt. Jordbær er de bærene som inneholder mest sprøytemidler av alle. Dette skyldes at jordbær veldig lett råtner. Derfor sprøytes bærene nesten helt frem til de plukkes, og som en følge av dette er jordbær i dag ikke så veldig sundt å spise.

Er fluortabletter skadelig?

Mange har vokst opp med å tygge fluortabletter for å styrke tennene. Nyere forskning har funnet ut at dette er svært skadelig for helsen. Dagens tannkrem inneholder nok fluor for å få styrket tennene. Det er ikke å anbefale fluortabletter i tillegg.

Hvilket GSM-kort passer best til alarmsystemet til Clas Ohlson

Clas Ohlson har markedets beste trådløse alarmsystem. Til dette systemet kan en koble til flere trådløse bevegelsessensorer og røykdetektorer som ved alarm sender en sms eller ringer et forhåndsbestemt telefonnummer.

Alarmsystemet forutsetter et mobilabonnement. For minimale årskostnader anbefales det å velge et kontantkort fra Telenor. Etableringsgebyret er lite og det er deretter ingen løpende utgifter. På nettsiden til Telenor kan en jevnlig fylle opp kontaktkortet om det er behov for det.

Det eneste minuset er at kontaktkortet årlig må fylles med et beløp, - størrelsen på beløpet bestemmer du selv, men det er litt irriterende at en årlig må gjøre dette for at kontaktkortet ikke skal bli deaktivert.

Den største magnettavlen i markedet

Mange bruker kjøleskapsdøra som en magnettavle. Men siden flere og flere har innbygde kjøleskap, så må en i stedet gå til innkjøp av en magnettavle som en kan feste handlelister og diverse huskelapper på.

Mangetavler finnes i mange forskjellige størrelser og farger, men dessverre så er de fleste tavlene forholdsvis små. Det tok meg faktisk en 4-5 butikkbesøk samt en del googling for å finne den største magnettavlen som passer på kjøkkenet.

Magnettavlen som nå henger på kjøkkenet er fra Jula. Bredden er 90cm og høyde 60cm. Den er enkel å montere og en kan også fjerne hyllen for tusjer nederst om en ønsker dette.

Når bør en sjekke lufttrykket i bildekk?

Dette bør gjøres i løpet av den første bilturen etter dekkskifte vår og høst. I tillegg bør en sjekke lufttrykket i starten av hver ferietur med bil. F.eks. i forbindelse med sommer- og høstferien. Dette siden en full bil med bagasje og folk ofte veier mye mer enn til vanlig, og dermed må ha korrekt lufttrykk for gode kjøreegenskaper.

Når bør en fylle drivstoff på bilen?

Bensinstasjonene selger bensin og diesel billigst sent søndag ettermiddag/kveld samt tidlig mandag morgen/formiddag. Full tank på en personbil kan gi en besparelse på snaut 100,- Grunnen til at drivstoff selges billig på disse tidspunktene, er at bensinstasjonene ønsker å tømme stasjonen for drivstoff før tankbilen mandag formiddag fyller de opp igjen med neste ukes antatte forbruk.

Ikke kjøp blekkskriver

Det er ikke å anbefale å kjøpe en blekkskriver til bruk i hjemmet. Skriverne selges billig og ofte med tap slik at du i etterkant må kjøpe dyre blekkpatroner. En har ofte ikke behov for så mange utskrifter i uka, kanskje bare noen ark i ny og ne. Mange tror da at blekk ikke koster noe særlig. Men hver gang du skrur av og på en blekkskriver må skriverhodet renses og fuktes på nytt i blekk. Denne prosessen bruker enormt med blekk fra alle de fire fargene som er i blekkpatronene og gjør at du minst to ganger i året må kjøpe alle farger på nytt. I realiteten vil en fargeutskrift koste deg utrolig mye pr. ark som skrives ut.

I stedet anbefaler vi deg på det sterkeste å kjøpe en LED-skriver. LED skrivere er det neste store innen skrivere. I tillegg til at de tar liten plass, er de også mer driftsikre enn andre skrivere da de har færre bevegelige deler. Ulempen er at de er noe dyrere i innkjøp selv om det ofte følger med 1000 sort/hvitt- eller fargeutskrifter. Men husk at allerede etter to år er totalkostnaden mye rimeligere enn en blekkskriver selv om du skriver ut bare noen ark i uka.

Originalt eller uoriginalt blekk

Alle blekkskrivere uansett merke bruker enorme mengder blekk siden de hele tiden må fukte skriverhodet med blekk uavhengig av hvor mange utskrifter en har. Originale blekkpatroner er meget dyre. Uoriginale blekkpatroner er dessverre bare litt billigere i tillegg til at utskriftene ofte blir av dårligere kvalitet. Om du velger originalt eller uoriginalt, vil du nesten garantert innen et år ha et blekkforbruk som nærmer seg tusen kroner.

Anbefalingen er å ikke velge noen av delene, men i stedet kaste blekkskriveren og erstatte den med en LED-skriver. Det tar bare 2 år før en LED skriver er billigere i bruk enn en blekkskriver.

Hvordan vaske vinduer

Mange bruker sterke og dyre rengjøringsmidler når en skal vaske vinduer. Det er helt unødvendig. Fyll en bøtte med varmt vann og bruk en mikrofiberklut beregnet for glass til å påføre varmt vann på hele vinduet.

La vannet virke i et par minutter for å bløte opp eventuell smuss på vinduet. Vri så opp mikrofiberkluten og tørk av vannet. Vinduet blir nå skinnende rent.

Mikrofiberklut beregnet for vask av vinduer anbefales kjøpt fra Jordan.

Billig og bra avløpsåpner

Plutselig har et sluk i huset blitt tett og en trenger et eller annet for å rense det. Siden en tror dette skjer relativt sjeldent, kjøper en ofte et dyrt produkt som har samme navn som en kjent rockegruppe i Norge, bare fordi det er det eneste produktet en vet om eller husker.

Men det finnes alternative produkter som er mye billigere og bedre. Her er det mange penger å spare da det faktisk skjer mye oftere en det en tror at et sluk går tett.

Anbefalt produkt er "Avløpsåpner" fra Jula.

Hvordan rengjøre et stuegulv

Det du IKKE skal gjøre er å vaske stuegulvet hver uke med en vanlig fille og varmt såpevann. Det som skjer da er at du får bakterievekst i de vannflekkene som ligger igjen på gulvet. I tillegg så vil rester av såpen ligge som et tynt allergifremkallende kjemikalilag på gulvet når vannet har tørket.

Den riktige og samtidig den enkleste måten å rengjøre et gulv på er å moppe gulvet en gang i uken med en tørr engangsmikrofiberklut. En slik klut fjerner det aller meste av støvet slik at gulvet blir helt rent og fint.

En trenger kun en gang i måneden å vaske med vann, og da hovedsakelig der det er skitne flekker som ikke er vanlig støv. Husk da å bruke en gjenbrukbar mikrofiberklut og en bøtte med varmt vann. Som nevnt over skal en ikke bruke vaskemiddel da det ikke gir noen ekstra vaskeeffekt ved bruk av mikrofiber. Tvert om så legger såpen fra seg et kjemikalielag etterpå.

Grunnen til at det holder med varmt vann og mikrofiberklut er at mikrofiber består av hundretusenvis av små knivblad, - hver på størrelse på ca 1/1000 av et barberblad. Disse bladene kutter fett og annet smuss i små biter som fester seg kluten.

Billige og bra tørre engangs mikrofiberkluter i standard størrelse kan kjøpes hos Clas Ohlson.

Mikrofiberklut beregnet for våtvask av gulv anbefales kjøpt fra Jordan.